Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami

logotypy_TechnologiaProdukcjiOwoców

Tytuł projektu: Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami

Akronim: BioSafeFood

Cele projektu: Głównym celem projektu jest opracowanie bezpiecznych biopreparatów do ochrony upraw sadowniczych i warzywnych przed najważniejszymi chorobami infekcyjnymi. Preparaty te będą stanowiły ważny składnik nowych technologii uwzględniających możliwości integracji metod proekologicznych z metodą chemiczną. Założenia projektu są zgodne z aktualnymi priorytetami Unii Europejskiej ukierunkowanymi na wyprodukowanie owoców i warzyw bez pozostałości chemicznych środków ochrony roślin oraz ograniczenie ryzyka zanieczyszczenia środowiska.

Wartość projektu: 4 955 076,88 PLN

Wartość dofinansowania: 4 357 885,78 PLN

Okres realizacji: 01.07.2018 – 31.10.2023

Konsorcjum:

– Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach – lider

– Łukasiewicz – Instytut Przemysłu Organicznego O/Pszczyna

– Intermag Sp. z o.o.

[ninja_form id=17]

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds